Ворошиловград
2
2014-02-03
Українська
160

1

«Ворошиловград» — роман жорсткий, меланхолійний та реалістичний. Наскільки взагалі реалістичним може бути соцреалізм. Одного разу ти дізнаєшся, що твій брат зник у невідомому напрямку, приятелі займаються фінансовими аферами, а бізнес намагаються перекупити представники незрозумілих структур. Реальність виявляється хисткою та зникомою, життя робить крок убік, і ти несподівано опиняєшся поміж своїм минулим, де на тебе чекають...
Ворошиловград :
«Ворошиловград» — роман жорсткий, меланхолійний та реалістичний. Наскільки взагалі реалістичним може бути соцреалізм. Одного разу ти дізнаєшся, що твій брат зник у невідомому напрямку, приятелі займаються фінансовими аферами, а бізнес намагаються перекупити представники незрозумілих структур. Реальність виявляється хисткою та зникомою, життя робить крок убік, і ти несподівано опиняєшся поміж своїм минулим, де на тебе чекають друзі, й майбутнім, де на тебе чекають вороги. Історії українського рейдерства присвячується.
Ворошиловград

«Ворошиловград» Сергія Жадана

«Ворошиловград» Сергій Жадана - роман українського письменника Сергія Жадана, опублікований видавництвом Фоліо (Харків), він переміг у конкурсі Книга року Бі-Бі-Сі за 2010 рік.
Роман написано дуже колоритно, іронічно, подекуди майже поетично,
мова яскрава та жива, щедро приправлена ненормативною лексикою, але це не звучить грубо, навпаки, органічно вплітається у канву розповіді.

«Ворошиловград» Сергія Жадана читати онлайн на booksonline

Здається, роман «Ворошиловград» Сергія Жадана міг би добре екранізувати Емір Кустуріца, в ньому є все, що притаманне його стилю –
цигани, бандити і просто шалені персонажі,
несподіваний розвиток подій, до того ж побут повоєнних Балкан близький до побуту Східної України: та сама розруха, бідність і непрацюючі підприємства. Епізод, в якому головний герой згадує про друзів юності нагадує зведення з поля бойових дій – помер, згорів, зарізали…. Перелік мертвих переважує перелік живих… і це в Україні у мирні часи.

Життя пересічних українців у депресивних районах Донбасу

Мінімальні можливості заробляти пристойні гроші без проблем з законом, проте широке поля для контрабанди, рейдерства та всіляких махінацій.
Людське життя на такому фоні втрачає вартість – не можна домовитись, будемо стріляти, залякувати, підпалювати, а можна просто закинути в цистерну бензовоза – так в Україні розв’язуються бізнесові проблеми.
Реалії українського життя описані на тлі власних проблем головного героя – зникнення брата робить його власником автозаправки та автомайстерні з усіма наступними проблемами. Існує простий варіант полегшення життя – просто продати заправку місцевому олігарху, який до того ж хоче її отримати, але Герман, який з юності не був у рідному місті, несподівано навіть для себе вирішує залишитись. Дивно, але саме тут, у богом забутому містечку, де розмови ведуться переважно матом, він отримує потужну підтримку з боку старих друзів «не зовсім адекватних, але щирих і відвертих», тут існує своєрідне братерство, якщо ти вже став своїм, «то вони тебе не здадуть,… у них так не прийнято». Слова пресвітера: «Справа у відповідальності. Та вдячності. Якщо в тебе це є – маєш шанс померти не останньою скотиною» - є лейтмотивом всього твору.

Сподобалась книга «Ворошиловград» Сергія Жадана? Залиш відгук у нас в :
×