«Месопотамія» Сергія Жадана

Written by

«Месопотамія» — книга відомого харківського письменника Сергія Жадана. Видана вона була у харківському видавництві «Клуб сімейного дозвілля» у 2014 році. Уже в наступному вона стала лауреатом премії «Ангелус». Це книга про місто, яке існує у невизначеному часовому відрізку. Це поєднання кінця 80-х, середини 90-х і наших днів. Але не це є головною суттю.




Історії, які освітлені у книзі, є універсальними для усіх поколінь і для жителів будь-яких міст України. Настрій книжки — не депресивний, але й не надто обнадійливий. Герої — це, образно кажучи, ваші сусіди — знайомі з будинку, продавці, випадкові перехожі, колишні однокласники і пасажири трамваїв.

Усі вони мають далеко не «святе» минуле, але вони цим не переймаються, оскільки завантажені своїми буденними проблемами. Прочитати «Месопотамію» Сергія Жадана онлайн можна на сайті Booksonline.

Зміст книги

«Месопотамія» Жадана складається з дев’яти прозових історій, а також тридцяти так званих віршів-уточнень. Усі тексти видання пов’язані між собою. Так, усі події відбуваються в єдиному середовищі, а самі герої в окремих історіях і віршах перетинаються. Це класичний твір Сергія Жадана, адже у ньому є всі елементи традиційного стилю, які так приваблюють шанувальників — філософські відступи, специфічний гумор, фантастичні образи, вишукані метафори.

В «Месопотамії» читач знайде історії міста Вавилон, що були переказані для тих, хто цікавиться такими фундаментальними питаннями, як любов і смерть. У творі гарно описане життя великого міста, що розкинулося поміж двох річок. Тут є незвичайні біографії звичайних жителів міста.

Кожен день свого життя вони б’ються за своє право бути збагнутими і почутими. Є тут і невід’ємні процеси, характерні для мегаполісу — вуличні сутички, щоденні пристрасті, романтика затишних двориків середмістя. Ніжність і жорстокість, зради і освідчення, втечі і повернення…




Ідея книги

«Месопотамію» ЖаданаПо словам самого автора, «Месопотамія» вийшла надзвичайно харківською і дуже інтимною. Жадан каже, що це найбільш особиста книжка, яку він писав. Про своє місто письменник ще не писав так лірично. Тому «Месопотамію» Жадана рекомендується читати онлайн усім, хто цікавиться історією і буденність Першої столиці.

Харків лежить між двома річками — Харковом і Лопанню. Тому Жадан використав цю ідею, назвавши його Месопотамією, або Межиріччям. Це таємниче місто на горі, між двома ріками, де і відбуваються усі події. Метою твору, за словами Сергія Жадана, було привернути більше уваги до Харкова, так як у літературі згадки про нього майже не зустрічаються. Тому автор вирішив написати чисто міську книгу, повну урбанізму і типових харківських ландшафтів.

Думки читачів

Твір отримав багато позитивних відгуків від критиків і читачів. Останні зійшлись на думці, що «Месопотамію» Жадана треба читати в дорозі. Перебуваючи в умовах домашнього затишку не можливо сповна відчути всю атмосферу, яка описується на сторінках книжки. Сам Жадан зізнавався, що обожнює писати в дорозі. Тому не дивно, чому його твори виявляються такими «подорожніми».

Leave a Comment

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Menu Title
Яндекс.Метрика